Testing for Cations, Anions and Gases

HideShow resource information
How do you test for Cl- and what happens?
Dilute nitric acid and silver nitrate solution. Forms a white precipitate
1 of 19
How do you test for I- and what happens?
Dilute nitric acid and silver nitrate solution. Forms a yellow precipitate
2 of 19
How do you test for Br- and what happens?
Dilute nitric acid and silver nitrate solution. Forms a cream precipitate
3 of 19
How do you test for SO4 2- and what happens?
Dilute hydrochloric acid and barium chloride solution. Forms a white precipitate
4 of 19
How do you test for CO3 2- and what happens?
Dilute hydrochloric acid. CO2 will be produced, test using limewater
5 of 19
Test for hydrogen?
A squeaky pop if placed by a lit splint
6 of 19
Test for oxygen?
Relights a glowing splint
7 of 19
Test for carbon dioxide?
Turns limewater cloudy
8 of 19
Test for ammonia?
Turns damp red litmus paper blue
9 of 19
Test for chlorine?
Bleaches damp litmus white, may first turn red due to the acidity of chlorine
10 of 19
How do you do a flame test?
Dip a platinum wire into dilute HCl and hold in the flame. Then dip the wire into the sample being tested
11 of 19
How do you test for Li+ and what happens?
A flame test. Produces a Red flame
12 of 19
How do you test for Na+ and what happens?
A flame test. Produces a persistent orange flame
13 of 19
How do you test for K+ and what happens?
A flame test. Produces a lilac flame
14 of 19
How do you test for Ca 2+ and what happens?
A flame test. Produces a brick red flame
15 of 19
How do you test for NH4 + and what happens?
Using sodium hydroxide solution. Ammonia gas will be produced which can be tested for using litmus paper
16 of 19
How do you test for Cu 2+ and what happens?
Using sodium hydroxide solution. Forms a blue precipitate
17 of 19
How do you test for Fe 2+ and what happens?
Using sodium hydroxide solution. Forms a sludgy green precipitate
18 of 19
How do you test for Fe 3+ and what happens?
Using sodium hydroxide solution. Forms an orange-brown precipitate
19 of 19

Other cards in this set

Card 2

Front

How do you test for I- and what happens?

Back

Dilute nitric acid and silver nitrate solution. Forms a yellow precipitate

Card 3

Front

How do you test for Br- and what happens?

Back

Preview of the front of card 3

Card 4

Front

How do you test for SO4 2- and what happens?

Back

Preview of the front of card 4

Card 5

Front

How do you test for CO3 2- and what happens?

Back

Preview of the front of card 5
View more cards

Comments

No comments have yet been made

Similar Chemistry resources:

See all Chemistry resources »See all Testing and analysing substances resources »