Albanian literature and authors (in albanian language)

HideShow resource information

Jeronim De Rada

Jeronim De Rada lindi ne Kalabri te Italise me 1814 dhe vdiq ne 103.Ai ishte shkrimtari i revistes se pare ne gjuhe shqipe "Arbereshi i Italise".Me pas ai botoi revista tjera si:

 • Fiamuri i Arberit
 • Rapsodi te nje poeme shqiptare

Nder veprat e tij kryesore jane:

 • Kenget e Milosaos
 • Skenderbeu i pafan
 • Kenget e Serafina Topise
 • Parimet e estetikes
 • Kater histori te Shqiperise
 • Kater rrefime te Arberit
1 of 4

Naim Frasheri

Naim Frasheri lindi ne Frashen ne vitin 1846..Pasi i vdiqen prinderit,i vellai Abdyli i morri vellezerit me vete dhe me 1865 u shprengul ne Janine,ku i filloi mesimet ne gjimnazin e njohur "Zosimea" bashke me vellaun Samiun,ku mesoi shume gjuhe si latinisht,frengjisht greqishten e re dhe te vjeter etj.Krahas De Rades ishte nje nder poetet me te mire romantik.Veprat e tij perfshijne:

 • Bageti e bujqesi
 • Lulet e veres
 • Parajsa dhe fjala fluturake
 • Istori e Skenderbeut
 • Qerbelaja

Ne gjuhe tjera shkroi shume vepra si:

 • Kater Stinet
 • Enderrime
 • Deshira e vertete e shqiptareve
2 of 4

Ndre Mjeda

Ndre Mjeda lindi ne Shkoder ne vitin 1866.Mesimet e para i ndoqi ne nje shkolle private.Ai jetoi dhe punoi shume edhe ne shtetet tjera,duke punuar si mesues ne kolegjin "Gerolamo Vida" te Kremones,dhe duke ndjekur kurse te shqipes ne Spanje.Ai mori pjese ne Kongresin e Manastirit ku e hartoi alfabetin e gjuheh shqipe.U burgos dy here nga pushteti turk per shkak te aktiviteteve politike.Veprat e tij kryesore jane:

 • Andra e jetes
 • I tretuni
 • Vaji i bylbylit
 • Atdheu
 • Gjuha shqype

Ne poezine Andra e jetes,Mjeda shkroi per tre personazhe te quajtura Zoga,Trina dhe Lokja.

3 of 4

Autore tjere te rendesishem dhe veprat kryesore te

Hasan Zyko Kamberi: Paraja,Bahti im,Lufta mbreterore,Gjerdeku i vashes                                   Jul Variboba:Gjella e Shen Merise Virgjer                                                                                 Pjeter Bogdani:Qeta e profeteve                                                                                             Frang Bardhi: Fjalori latinisht-shqip,Skenderbeu                                                                        Gjon Buzuku:Meshari                                                                                                            Anton Zako Qajupi: 14 vjeq dhender,pas vdekjes,Baba Tomori

4 of 4

Comments

No comments have yet been made

Similar All resources:

See all All resources »See all Albanian resources »