# Percentages (change)

Increasing an amount by a percentage and decreasing an amount. Question and how to work it out :):) Also how to find the percentage reduction and increase.

?

## Increasing an amount;

Q) The number of sunflowers in Emily's garden is 49 she increases that amount by 6% how many sunflowers does she have now? (round to nearest whole number)

A) you would do:

49x1.06=51.94 (round to 52)

Explanation) 49 is the total amount before the increase so that amount is already 100% so by adding 6% more sunflowers she will have 106%, we have to make that 106% into a decimal so it would be 1.06.

So the total amount of sunflowers that Emily now has is 52.

1 of 5

## Decreasing an amount;

Q) A train ticket costs £23.50, the price decreases by 8% how much does it cost after the reduction?

A) you would do:

£23.50x0.92=£21.62

Explanation) £23.50 is the total amount befare the reduction so that amount is already 100%, by decreasing the amount by 8% we are taking 8% off the 100%. So that the new percentage is 92%, we need to convert that to a decimal so it would be 0.92.

So the total price of the ticket is now £21.62

2 of 5

## Finding the increased percentage;

Q) Nigel gets a pay rise from £9.48 per hour to £9.83 per hour. Calculate the increase. (round to 1 Decimal Place)

A) you would do:

£9.83-£9.48=£0.35

(£0.35/£9.48)x100=3.7% (to 1 D.P)

Explanation) Remember that for increased percentage you do the product of the two amounts divided by the smaller amount, then times by 100.

So Nigels pay increased by 3.7%

3 of 5

## Finding the decreased percentage;

Q) The number of workers at Bobd factory decreases from 721 employees to 684 employees. Calculate the reduction. (round to 1 D.P)

A) you woould do:

721-684=37

(37/721)x100=5.1%

Explanation) Remember that for decreased percentage you do the product of the two amounts divided by the larger amount, then times by 100.

So the number of Bob's staff decreased at a percentage of 5.1%

4 of 5

Hope that helped you guys on the percentage stuff on unit 1 GCSE AQA maths :)

5 of 5

Report

Thanks :)

Report

Report

s,ok :)

Report

Report

Report

Report

Excellent examples of solving percentage problems using a multiplier.

Report

thank you helped me so much

Report

this helps

Report

This sucks

Report

Whoever has made this website,God bless them!!!!!

Report

Whoever has made this website,God bless them!!!!!

Report

very useful

Report

Thank you! Super stuff! one question: "If I was to increase by a decimal percentage such as 3.7%, how would I do that? "

Report

Thank you! Super stuff! one question: "If I was to increase by a decimal percentage such as 3.7%, how would I do that? "

Report

i have crippling depression :0))

Report

Thank you, very useful

Report

thanks so much I actually understand this now

Report

This makes it so simple so now I get it much better than when the teacher was explaining it, thanks a lot

Report

It is a very good resource i will recommend it thanks to the creator

## Similar Mathematics resources:

See all Mathematics resources »See all Fractions, decimals and percentages resources »