Physics - Work, Energy and Momentum

Physics - Work, Energy and Momentum - Old Specification P2

HideShow resource information
  • Created by: EMayH
  • Created on: 07-04-10 13:19

Question 1.

What is work?

1 of 20

Answer 1.

When an object is moved by a force, we say work is done on the object by the force.

Work done = Energy Transferred

2 of 20

Question 2.

What is the equation for work done?

3 of 20

Answer 2.

Work done = force x distance moved in direction of the force

(joules,j) (newtons,N) (metres,m)

4 of 20

Question 3

How do you work out the gain in gravitational potential energy?

5 of 20

Answer 3.

Gain in gravitational potential energy = work done

6 of 20

Question 4.

What is elastic potential energy?

7 of 20

Answer 4.

Elastc potential energy is the energy stored in an elastic object when work is done on the object.

8 of 20

Question 5.

What does the kinetic energy of a moving object depend on?

9 of 20

Answer 5.

The mass of the object and its speed.

10 of 20

Question 6.

What is the equation for kinetic energy (with units) ?

11 of 20

Answer 6.

Kinetic energy = 1/2 x mass x speed(squared)

(joules,J) (kilograms, kg) metre/second squared, m/s squared

12 of 20

Question 7

What is the unit of momentum?

13 of 20

Answer 7.

The unit of momentum is the kilogram metre/second (kg m/s)

14 of 20

Question 8.

What is the equation (with units) for momentum?

15 of 20

Answer 8.

Momentum = mass x velocity

(kg m/s) (kilograms, kg) (metres per second,m/s)

16 of 20

Question 9.

What happens to the momentum in a collision or explosion provided no external forces act on the objects that collide or explode?

17 of 20

Answer 9.

The momentum is conserved.

18 of 20

Question 10.

How do you work out the momentum there was before a collision, after the collision has happened?

19 of 20

Answer 10.

Momentum of A + Momentum of B

20 of 20

Comments

Leeron

good questions but all the formuleas are given on the paper

Similar Physics resources:

See all Physics resources »See all Energy resources »